Τυμφρηστός – Βελούχι

Τυμφρηστός – Βελούχι

Τυμφρηστός – Βελούχι


Ο Τυμφρηστός ή Βελούχι είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας. Έχει υψόμετρο 2.315 μέτρα και καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα των νομών Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Περικλείεται στα βόρεια από τα Άγραφα, και στα νότια από τα Βαρδούσια και την Καλιακούδα. Ανατολικά του βρίσκεται ο κάμπος του Σπερχειού.

Καλύπτεται από πυκνά δάση και είναι ελατοσκέπαστος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στις πλαγιές του είναι κτισμένο το Καρπενήσι. Από αυτόν πηγάζουν οι ποταμοί Σπερχειός και Καρπενησιώτης. Κοντά στις κορυφές του σχηματίζεται Αλπική λίμνη.

Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Τυμφρηστός ή Τεφραστός ή Τυφρηστός. Σύμφωνα με μία εκδοχή η ονομασία του οφείλεται σε ομώνυμο μυθικό πρόσωπο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που υποστηρίζεται περισσότερο από τις παραλλαγές Τεφραστός ή Τυφρηστός, η ονομασία προέρχεται από την λέξη τέφρα, επειδή ο γυμνός όγκος του βουνού έχει το χρώμα της τέφρας. Η ονομασία Βελούχι λεγεται οτι εμφανίστηκε την μεσαιωνική περίοδο.

Συναντάται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο το 1453. Υπάρχει και η θεωρία της σλάβικης προέλευσης απο το “λευκό βουνό” η οποία μάλλον πρόκειται για παρετυμολογία που δεν βρίσκει απήχηση σε άλλες τοποθεσίες ψηλών βουνών στα Βαλκανια. Εξάλλου δεν μαρτυρούνται σλαβόφωνες ομάδες στην Ευρυτανια.

Το τυμφρηστος προέρχεται απο την ρίζα τυμβος και σχετίζεται με το σχήμα του βουνού, ειναι μεταφορική έννοια παρόμοια με αυτη που εδωσε την Τύμφη στην Ηπειρο. Το Βελούχι ειναι πιθανότατα Λατινικής ή Δωρικης προέλευσης και εχει παρεμφερή έννοια με το τυμβος, ειναι δηλαδή απο την ρίζα παλ η κορυφή, η προεξοχή. Γλωσσολογικά η εξέλιξη γίνεται ως μπελ-ουχι > βελούχι. Το δεύτερο συνθετικό – ουχι, το βρίσκουμε και στο όρος Οχη, στην νότια Εύβοια. Η ρίζα οχη – ουχι υποδηλώνει την καμπύλη ή το όριο, δίνοντας έτσι την καμπυλωτη κορυφή ή την κορυφή σε σχήμα τυμβου, Βελουχι, Τυμφρηστος.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων