Τα μαγευτικά Φειδάκια Ευρυτανίας

Tο βλέμμα ανιχνεύει τις κεραμοσκεπές, κοντοστέκεται στις κορφές των δέντρων, βυθίζεται στις ρεματιές και μετά απογειώνεται και “χάνεται” στ’ ανεμοδαρμένα ύψη των κορυφογραμμών που αγκαλιάζουν από παντού το ξεχωριστό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, ένα ταξίδι γοητευτικό σαν πτήση γερακιού, στο πιο ορεινό κομμάτι της χώρας…

 
 Eυρυτανία δεν είναι μόνο το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, ο Προυσός και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, αλλά κι ένα μεγάλο πλήθος πανέμορφων ορεινών οικισμών, κρυμμένων στα πυκνοδασωμένα βουνά και στα απόκρημνα φαράγγια. Ανάμεσά τους, αναμφίβολα το παραδοσιακό χωριό Φιδάκια διεκδικεί μια ιδιαίτερη θέση. Αγκαλιά με την ανόθευτη φύση, στον ίσκιο των βουνοκορφών, συντροφιά με το βουητό του άνεμου, τα Φιδάκια αποτελούν ένα πραγματικό ησυχαστήριο -από τα ελάχιστα πια ανεπιτήδευτα της ορεινής ζώνης – που επιβιώνει σιωπηλό πλάι σε πολύκοσμα χειμερινά θέρετρα.

Η διαδρομή μέχρι εδώ θα σας μυήσει στα μυστικά της Ευρυτανικής φύσης, μια φύση που έχει δεχτεί ελάχιστες επεμβάσεις και γοητεύει κάθε φορά το ίδιο τον επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά της. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι θα ακολουθήσουμε τον δρόμο για Αγρίνιο. Μετά από 8 χιλιόμετρα στην τοποθεσία Μπαγασάκι, θα στρίψουμε αριστερά σύμφωνα με τις ταμπέλες με κατεύθυνση προς τα χωριά Μηλιά, Σελλά, Φιδάκια.

Ο δρόμος είναι στο σύνολό του ασφάλτινος, όμως οι επίμονες και αλλεπάλληλες στροφές μπορεί να κουράσουν τους αμάθητους. Ωστόσο στο σύνολο της διαδρομής, η Ευρυτανική φύση ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο: δάση ελάτων, απόκρημνες πλαγιές, βουερά ρυάκια και χωριά- «αναρριχητές» που τολμούν και γαντζώνονται στα πρανή των βουνών.

Από τον Απρίλη και μετά τα χιόνια φεύγουν από το οδόστρωμα, όμως οι γερές ανοιξιάτικες καταιγίδες που δέρνουν με μανία τις ακρώρειες δημιουργούν μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο (κατολισθήσεις, πτώση δέντρων ) γι αυτό και πάντα χρειάζεται προσοχή.

 

Φιδάκια στη Χελιδόνα: Συνολικά από το Καρπενήσι μέχρι τα Φιδάκια –ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας-  θα διανύσετε 25 χιλιόμετρα σε περίπου 45 λεπτά. Το χωριό απλώνει τα σπίτια του σε υψόμετρο 960 μέτρων και κουλουριασμένο καθώς είναι στη ρίζα δασοσκέπαστου υψώματος, προσφέρει απίθανη θέα στα απόκρημνα προβούνια της βόρειας Χελιδόνας και  στη λεκάνη της λίμνης των Κρεμαστών.

Οι ντόπιοι αποκαλούν το χωριό τους “Φθάκια” ενώ συναντάται επίσης και ως Φειδάκια. Κάποιοι ερευνητές αναρωτιούνται μήπως εδώ βρισκόταν η αρχαία Φθία του Αχιλλέα; Όμως πιο πιθανόν κοντά στα Φιδάκια να βρισκόταν η πόλη Οιχαλία, πρωτεύουσα των αρχαίων Ευρυτάνων, που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς των Δρυόπων Μελανέας. Σε μικρή απόσταση από το χωριό έχουν ανασκαφεί υπολείμματα κατοίκησης που κάποιοι ταυτίζουν με την αρχαία πολιτεία.

Στο κέντρο του οικισμού κυριαρχεί ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, με το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σκαλιστές πέτρες στο δάπεδο. Ολόγυρα απλώνονται  τα καλντερίμια που οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές. Ανεβαίνοντας τα 92 σκαλοπάτια θα βγείτε στα πέντε αλώνια του χωριού (θα σας δείξουν το δρόμο στον ξενώνα).

 

 

 

Quotes

Maecenas ullamcunt.

Ordered & Unordered Lists

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Aliquam pharetra metus tempus nisi ornare venenatis.
  • In pellentesque lacus non odio malesuada, ac pulvinar purus ornare.
  • Mauris eu tortor luctus, mollis purus quis, scelerisque sapien.
  • In fermentum urna quis convallis feugiat.
  1. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  2. Aliquam pharetra metus tempus nisi ornare venenatis.
  3. In pellentesque lacus non odio malesuada, ac pulvinar purus ornare.
  4. Mauris eu tortor luctus, mollis purus quis, scelerisque sapien.
  5. In fermentum urna quis convallis feugiat.

 

I’ll let Bill O’Reilly will explain this one.

 

About The Author

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων