Τίτλοι τέλους για τον Αλέκο Κιτσάκη…

Τίτλοι τέλους για τον Αλέκο Κιτσάκη…

Τίτλοι τέλους για τον Αλέκο Κιτσάκη…

Εφυγε για πάντα από τη ζωή, ο τραγουδιστής της δημοτικής μας παράδοσης Αλέκος Κιτσάκης, ο οποίος δίκαια χαρακτηριζόταν ως «αηδόνι της Ηπείρου», αφού αγαπήθηκε όσο λίγοι ερμηνευτές. Η φωνή του θα αντιλαλεί για πάντα στις βουνοκορφές της Πίνδου που τόσο αγαπούσε.

«Κακό μεγάλο έγινε στα έργα του Αχελώου»
 

Γεννημένος στο 1934 στο Ριζοβούνι Πρέβεζας ο Αλέκος Κιτσάκης, πορεύθηκε στην τελευταία του κατοικία την περασμένη Τετάρτη (4 Φεβρουαρίου).

   Από παιδί είχε μείνει ορφανός. Μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ελάμβανε μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ηπειρωτών. Για ένα διάστημα, φιλοξενήθηκε στο παλάτι, καθώς η τότε πριγκίπισσα Φρειδερίκη είχε ενθουσιαστεί με τον ταλέντο και τις ικανότητές του.

    Νεαρός ακόμη, συμμετείχε σε εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου, εξασφαλίζοντας παράλληλα υποτροφία για το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Ελληνικού Τραγουδιού. Υπολογίζεται ότι έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 2.500 τραγούδια, μέσω των οποίων εξυμνεί την αγαπημένη του Ηπειρο. Κατά κανόνα, εστίασε το ενδιαφέρον του στην ομορφιά της ορεινής Πίνδου, την ξενιτιά, το μόχθο, τις στερήσεις και τους αγώνες του λαού.

    Η χαρακτηριστική φωνή του, τον καθιέρωσε ως «Καζαντζίδη του δημοτικού τραγουδιού». Αλλωστε, ο Στέλιος Καζαντζίδης δήλωνε θαυμαστής του!

    Ενα από τα τραγούδια του που τον καθιέρωσαν και θα μείνουν αξέχαστα, σχετίζεται με την Ευρυτανία, αφού κάνει λόγο για το «μεγάλο κακό στα έργα του Αχελώου», όταν κατασκευαζόταν το φράγμα για τη λίμνη των Κρεμαστών…

 

Related posts