Στη Βουλή οι καταστροφές!..

Στη Βουλή οι καταστροφές!..

Στη Βουλή οι καταστροφές!..

katastrofes_71Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του Κ.Κ.Ε., σχετικά με τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.

Η Ερώτηση, κατατέθηκε την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και απευθύνεται στους συναρμόδιους υπουργούς, Παναγιώτη Λαφαζάνη (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Γιώργο Σταθάκη (Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού), Νίκο Βούτση (Εσωτερικών) και Χρήστο Σπίρτζη (Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων).

 Ερωτώντες βουλευτές είναι οι Γιώργος Μαρίνος (Εύβοιας), Γιάννης Γκιόκας (Αττικής) και Γιώργος Λαμπρούλης (Λάρισας).

 

«Ακρως ανησυχητική η κατάσταση»

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, έχει ως εξής:Agrafa-123

«Στις αρχές του Φεβρουαρίου, οι περιοχές Ευρυτανίας και Φθιώτιδας επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκτεταμένες ζημιές, που όμως δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά.

Ο συνδυασμός έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη διαδρομή του Σπερχειού, έλλειψης έργων ορεινής υδρονομίας, μη αποκατάστασης φθοράς παλαιότερων αντιπλημμυρικών, παρεμβάσεων και επιχωματώσεων για την κατασκευή του Ε-65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, που έκαναν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αποτελούν βασικές αιτίες των προβλημάτων στην περιοχή του Σπερχειού.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μεγάλες, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος, γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έφεραν στην επιφάνεια – για μια ακόμη φορά – το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των τραίνων, χτυπήθηκε σοβαρά το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κόπηκαν, γκρεμίστηκαν ή κινδύνευσαν να παρασυρθούν γέφυρες, αποκλείστηκαν πεδινά και ορεινά χωριά, διακόπηκε το ηλεκτρικό, εκκενώθηκαν σπίτια και χωριά για προληπτικούς λόγους. Τεράστιες ποσότητες υδάτων σκέπασαν τον κάμπο της Λαμίας, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες, τις αγροτικές και εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Το πλήγμα για τους αγρότες είναι πολύ σοβαρό, επειδή – με μεγάλες δυσκολίες – είχαν ξεκινήσει την καλλιεργητική περίοδο. Οι πλημμύρες του Σπερχειού, σύνηθες πλέον φαινόμενο, δείχνουν ότι τα αναγκαία έργα υποδομής που έπρεπε να έχουν προηγηθεί, στην καλύτερη περίπτωση είναι αποσπασματικά, ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά.

Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική στην περιοχή της Ευρυτανίας και στο χωριό Κρίκελλο, όπου οι κατολισθήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού, αφού κινδύνευσαν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους. Σημαντικές είναι οι ζημιές στο οδικό δίκτυο και στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.

Είναι ζητήματα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία, και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία το Κ.Κ.Ε. έχει αναδείξει με επιτακτικό τρόπο, απαιτώντας τη λήψη αναγκαίων μέτρων.

Η απάντηση από τα αρμόδια κρατικά και τοπικά όργανα, ήταν – στην καλύτερη περίπτωση – κάποια επιμέρους έργα, που σε καμία περίπτωση – όπως αποδεικνύεται στην πράξη – δεν καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας του λαού της περιοχής.

 

«Να ληφθούν μέτρα Προστασίας»

Στη συνέχεια, οι ερωτώντες βουλευτές, απευθύνουν στους συναρμόδιους υπουργούς το ερώτημα, «σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν» ώστε:

«Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση – άμεσα – να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με τα αναγκαία έργα.

domnistas

Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.

Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού,

Να ξεκινήσουν ουσιαστικά έργα διευθέτησης στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού, σε όλα τα σημεία του, ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας (όπου προκύπτουν πλημμύρες ακόμη και μετά από ήπια καιρικά φαινόμενα), με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.

Να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα, κ.τλ».

 

Related posts