Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα

Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα

Στον «αέρα» το Δημοψήφισμα;

Ραγδαία μορφή έχουν λάβει οι εξελίξεις σχετικά με τη ρήξη Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν και οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την Ελληνική πλευρά αυξάνονται, σαν «κλειδί» στο όλο ζήτημα εμφανίζεται Ζαν-Κλοντ Γιούγκερ που φέρεται να διατηρεί ρόλο μεσολαβητήΑπό την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε σήμα πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα για το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους της χώρας. Η ίδια όμως ξεκαθάρισε ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας (απόψε τα μεσάνυχτα) ο χρόνος δεν θα μπορεί να γυρίσει αντίστροφα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες (http://www.huffingtonpost.gr/) αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία Γιούγκερ είναι περισσότερο ελαστική. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει όχι”.

Εάν η νέα πρόταση Γιούνκερ δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ο χρόνος θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς η Αθήνα από τα μεσάνυχτα (απόψε) θα βρεθεί χωρίς πρόγραμμα από την πλευρά της Ευρώπης, γεγονός που σημαίνει ότι θα χαθούν τα εναπομείναντα κεφάλαια, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 13 δις ευρώ. Αντίστοιχα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφασίσει για τη στήριξη ή μη των ελληνικών τραπεζών, με την χώρα όμως να μην πληροί πλέον τους όρους προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας.

Ελληνική πολιτική εγρήγορση…

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας μας, διατηρούν τις απαραίτητες επαφές. Αναφέρεται μάλιστα από έγκυρους κύκλους ότι ενεργό ρόλο διαδραματίζει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το σίγουρο είναι ότι από την επόμενη Δευτέρα το πρωί, εφόσον τελικά διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τα πάντα θα έχουν αλλάξει και η Ελληνική Πολιτική σκηνή θα έχει εντελώς διαφορετική μορφή.

Οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΟΧΙ. Ούτε η κυβέρνηση άλλωστε παρουσίασε μέχρι τώρα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο πλεύσης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι το Δημοψήφισμα δρομολογήθηκε προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρώπη και να γίνει σαφές ότι η Ελληνική αποφασιστικότητα είναι δεδομένη.

Σε περίπτωση όμως κατά την οποία η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού συνταχθεί με το ΝΑΙ, τίθεται ευθέως ζήτημα διενέργειας εκλογών, καθώς μια κυβέρνηση που έχει ταχθεί φανερά υπέρ του «όχι«, είναι προφανώς αδύνατο να προσαρμόσει την πολιτική της στις απαιτήσεις του «ναι«.

Γεγονός πάντως είναι ότι τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή και από στιγμή σε στιγμή η επικαιρότητα ξεδιπλώνει όλο και νεότερες πτυχές της. Ηδη, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων…

Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

 

Related posts