Ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις

Ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις

Οδεύουμε προς οικουμενική; 

Ραγδαίες όσο και απρόβλεπτες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, μετά από πιεστικές παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Η.Π.Α.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποψινή νύχτα εξελίχθηκε σε πολιτικό μαραθώνιο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, που είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθούν άρδην οι πολιτικές  ισορροπίες στον Ελληνικό πολιτικό στίβο.

Επίσημα βέβαια, δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οδεύουμε προς νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο συμμέτοχοι θα είναι: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, «Ποτάμι» και ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείεται και η συνεργασία με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες».

 

Καθοριστικός ο «διεθνής παράγων»

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: 

Με εξουσιοδότηση της Ανχελας Μέρκελ, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Wolfgang Schäuble, ως άτομο κοινής αποδοχής, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή και έφερε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τους αρχηγούς των κομμάτων, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η βοήθεια από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν πρώτα δεν τα βρουν μεταξύ τους οι Ελληνες. Ως ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο ο κ. Σόιμπλε κατέθεσε το ενδεχόμενο μηδενισμού του Ελληνικού χρέους, στην περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση από Ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό θα είναι και προς το συμφέρον της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Ακολούθησε ένας ολονύκτιος μαραθώνιος συσκέψεων και διαβουλεύσεων, και σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.

Στις συγκεκριμένες συσκέψεις, προέδρευσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία (με τον δικό της μοναδικό τρόπο), άσκησε πιέσεις ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να προτάξουν το εθνικό συμφέρον θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν. Κάπως έτσι, η αδιαλλαξία υποχωρεί μπροστά στο ενδεχόμενο της συναίνεσης, για να αποδειχτεί για μιά ακόμη φορά ότι στην πολιτική «η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη«.

Ωστόσο, έγκυροι κύκλοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί άμεσα η διαδικασία των διεργασιών, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Διαφωνία υπάρχει για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Μάλιστα επί τάπητος τέθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο να προκύψει πρωθυπουργός μετά από κλήρωση! Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Καμένος, κρατάει ορισμένες αποστάσεις και θέτει ως όρο για συμμετοχή της παράταξής του, την παραμονή του ιδίου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ανεξακρίβωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. με κάθε πολιτικό αρχηγό (χωριστά) σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η πιθανότητα συγκερασμού των διεστώτων.  

 

Πρόσωπα, άφθαρτα, με διάθεση για προσφορά…

Από όσα διέρρευσαν, προκύπτει επίσης ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, θα συμμετέχει και η νυν πρόεδρος της Βουλής, καθώς θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη η σύντομη θητεία της στο προεδρείο της Βουλής. 

Από ευρυτανικής πλευράς, ξεχωριστό ενδιαφέρον προκύπτει από την (ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία αξιοποίησης του βουλευτή Θωμά Κώτσια σε κάποιο κυβερνητικό πόστο, καθώς η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι θα πρέπει να ηγηθούν της νέας προσπάθειας καινούρια πρόσωπα, άφθαρτα και με διάθεση για συνεχή και άοκνη προσφορά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα ή αν θα οδηγηθεί το όλο εγχείρημα σε ναυάγιο.

Εμείς ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ευχόμενοι (επί τη ευκαιρία) καλό μήνα σε όλους τους επισκέπτες της Ηλεκτρονικής μας Εφημερίδας.

Related posts