Μνημόσυνο για τον Παπάγγελο…

Μνημόσυνο για τον Παπάγγελο…

Την Κυριακή, στο Μετόχι «Αξιον Εστί» στην Βαρυμπόμπη.

Το μνημόσυνο 40 ημερών από την εκδημία του πατρός Αγαθάγγελου Παπαθανασίου (Παπάγγελος), πρόκειται να τελεσθεί την προσεχή Κυριακή 8 Μαρτίου, στο Μετόχι «Αξιον Εστί» της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Ορους, που βρίσκεται στο δρόμο για την Πάρνηθα (μετά τη Βαρυμπόμπη), γύρω στις 9:30 το πρωί, αφού ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία.

Αθόρυβα, όπως ο ίδιος ήθελε, ο Παπάγγελος κηδεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2015, στο κοιμητήριο που βρίσκεται στο Μετόχι «Αξιον Εστί», σε ηλικία 85 ετών, μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακή, παρουσία των συγγενών, πνευματικών του παιδιών, κληρικών και λαϊκών.

Η απώλειά του, καθιστά φτωχότερη την Ευρυτανία, καθώς επρόκειτο για έναν σπουδαίο άνθρωπο, για έναν άξιο ποιμένα της Ορθοδοξίας. Πίσω του αφήνει ένα τεράστιο έργο, του οποίου η σπουδαιότητα, θα εκτιμηθεί – αναμφίβολα – ως πολύτιμη, με την πάροδο του χρόνου.

Ανήσυχο πνεύμα, με τεράστια αποθέματα αντοχής, αντλούσε δυνάμεις από την προσευχή και βρισκόταν πάντα στις επάλξεις του ιερού καθήκοντος.

Ως πνευματικός ταγός και εξομολόγος, ελάφρυνε τις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων, υποδεικνύοντας το δρόμο της υπομονής, της Θείας Ευλογίας και της εξ ύψους παρηγορίας.

 

Στο δρόμο της Ιεροσύνης…

Καταγόμενος από το Στένωμα Ευρυτανίας, γιος ιερέα, χειροτονήθηκε διάκονος το 1955 και μετά από πέντε χρόνια παραμονής του στην Αγία Τριάδα Βύρωνα Αττικής, ακολούθησε η χειροτονία του στον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης. Ως ιερέας πλέον, ανέλαβε εφημέριος στον μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καρπενησίου, διαδεχόμενος τον πατέρα Δημήτριο Κοντοπάνο.

Στα 11 χρόνια που ακολούθησαν, η σφραγίδα της άοκνης φροντίδας του, αποτυπώθηκε ανεξίτηλα, όχι μόνο στην ενορία, αλλά γενικότερα σε ολόκληρο το νομό Ευρυτανίας.

Ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός», μέσω της αγαστής και απρόσκοπτης συνεργασίας του με τον πρόεδρο Παναγιώτη Βλάχο, τον Δημήτριο Κανούτο και άλλους ικανούς συνεργάτες, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να αλλάξει εμφάνιση η ευρυτανική πρωτεύουσα. Ανακαινίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, οικοδομήθηκε ένα περικαλλές λιθόκτιστο κτηριακό συγκρότημα όπου πλέον λειτουργούσε δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και μεγάλη αίθουσα διαλέξεων.

Αρχισε έτσι να αλλάζει όψη το κέντρο της πόλης, το οποίο ελάχιστα απείχε χρονικά από τη μεγάλη λαίλαπα που είχαν επιφέρει οι Γερμανοί κατακτητές, ενώ διατηρούσε ακόμη νωπές και τις συνέπειες από τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, φρόντισε για την κατασκευή νέων παρεκκλησίων καθώς και τη συντήρηση ήδη υφισταμένων, ενώ ανακαινίσθηκε και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο παλαιό κοιμητήριο της πόλης.

 

Διαφύλαξη των ιερών κειμηλίων… 

 Καθώς τα χωριά της Ευρυτανίας ερήμωναν όλο και περισσότερο, οι αρχαιοκάπηλοι αποτελούσαν μόνιμη απειλή για τα ιερά κειμήλια των εκκλησιών μας.

Προ αυτού του κινδύνου, ο Παπάγγελος ήρθε σε επαφή με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξασφάλισε τις προϋποθέσεις και κατόπιν, με προσωπική εργασία, περιήλθε ολόκληρη σχεδόν την Ευρυτανία καταγράφοντας τις ιερές εικόνες και τα προσκυνήματα, προβαίνοντας εκ παραλλήλου σε φωτογραφική τους αποτύπωση. Ετσι, όταν αργότερα κάποιοι ιερόσυλοι αρχαιοκάπηλοι προέβησαν σε μαζικές κλοπές, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός (και η επαναφορά) ενός ολόκληρου τέμπλου και αρκετών εικόνων.

 

Αθήνα – Καρπενήσι και ασκητικός βίος…

Από το 1971 και για δέκα περίπου έτη, μετακινήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Αγίου Σώστη (Λεωφόρος Συγγρού).

Ωστόσο, επέστρεψε στο Καρπενήσι για αρκετά χρόνια (1981 – 1998), για να καταλήξει και πάλι στην Αγία Τριάδα Βύρωνα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ήταν μια αδιάκοπη πορεία μεταξύ Αγίου Ορους, Αγίων Τόπων και Ιερών Μονών.

Υπόδειγμα ταπεινότητας ο ίδιος, εκάρη μοναχός και ως Αγαθάγγελος πλέον, συνέχισε την προσφορά του στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Αντιπαρερχόμενος τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της ζωής με ιώβειο υπομονή, έφυγε μόνο με ένα παράπονο: Δεν κατάφερε να εντοπίσει το «Τύπωμα» της Παναγίας σε κάποιο από τα παλιά μονοπάτια που οδηγούσαν στο μοναστήρι του Προυσού πριν διανοιχτεί ο δημόσιος δρόμος.  Τουλάχιστο προσπάθησε και μάλιστα επίμονα.

Μαζί με τόσα άλλα που άφησε πίσω του, ως πολύτιμη παρακαταθήκη παραμένει σε μας, ο απόηχος της μελίρρυτης ομιλίας του, από τις τόσες φορές που εμφανιζόταν στην Ωραία Πύλη προκειμένου να προβεί σε ανάλυση των Ιερών κειμένων του Ευαγγελίου.

Και από εκεί ψηλά που βρίσκεται, σίγουρα θα μας στέλνει την ευχή του!..

 

Μνημόσυνα, στο Καρπενήσι και τον Βύρωνα…

Για  όσους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παραστούν στο Μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Βαρυμπόμπη, επισημαίνουμε ότι με πρωτοβουλίες πνευματικών του παιδιών θα τελεσθούν αύριο (Σάββατο 7 Μαρτίου) δύο επιπλέον μνημόσυνα, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία.

Το ένα, στον Ιερό Ναό Ευρυτάνων Αγίων (Καρπενήσι) και το δεύτερο στο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (Αγιοι Ταξιάρχες), στο Βύρωνα Αττικής (οδός Σωκίων).

 

Related posts