«Μαύρη» εκμετάλλευση ανέργων πολιτών…

«Μαύρη» εκμετάλλευση ανέργων πολιτών…

«Μαύρη» εκμετάλλευση ανέργων πολιτών…

mavri-ergasia-2

   Επίκαιρο άρθρο του Χρήστου Αρβανίτη

Τη στιγμή κατά την οποία παραμένει σε καθεστώς ανεργίας το 30% περίπου των Ελλήνων πολιτών, πολλοί τυχοδιώκτες πίστεψαν ότι είναι …μάγκες και μέσω αγγελιών στις εφημερίδες, προσλαμβάνουν απελπισμένους συνανθρώπους μας, προσφέροντας από 200 έως 300 ευρώ το μήνα και μάλιστα χωρίς ασφάλιση.

Απελπισμένοι οι άνεργοι, για να ξεφύγουν από το φάσμα της πείνας, αποδέχονται το τραγικό αυτό καθεστώς εργασίας, συνεργάζονται και δεν μιλούν. Ταπεινώνονται αλλά δεν καταγγέλλουν, αναλογιζόμενοι ότι «στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι«.

Ετσι, οι επιχειρήσεις της μαύρης εργασίας ανθούν. Ο τόπος γέμισε από κομήτες «επιχειρηματίες» που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, προκειμένου να γεμίζουν τα πορτοφόλια τους. Να γίνουν νεόπλουτοι εις βάρος των νεόπτωχων.

Εχουν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το θράσος, να ζητούν τίτλους σπουδών. Και καλά κάνουν. Γιατί κανείς δεν τους ενόχλησε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Στη σημερινή όμως ειδησεογραφία, προβάλλει – δειλά – το «ραπόρτο» ότι σε δύο επιχειρήσεις κατασκευής ενδυμάτων (Νέα Ιωνία & Αργυρούπολη), καταγράφηκε «όργιο μαύρης εργασίας«, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν κλιμάκια αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με υπαλλήλους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Ε, και λοιπόν;

Αν ως εδώ ήταν ο ζήλος της πολιτείας να εξαρθρώσει το μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος του δοκιμαζόμενου Ελληνικού λαού, αντί να μειωθεί το εύρος του φαινομένου, θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Γιατί, έχοντας γνώση του (υποτιθέμενου;) κινδύνου, οι «πειρατές» της μαύρης εργοδοσίας θα πάρουν τα μέτρα τους και θα φυλάγονται καλύτερα.

Αν πραγματικά η Αστυνομία και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θέλουν να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα και να αποθαρρύνουν τους κάθε λογής τυχοδιώκτες, δεν έχουν παρά να διαθέσουν δύο ευρώ, αγοράζοντας τη «Χρυσή ευκαιρία«. Από το σύνολο των αγγελιών που καταχωρούνται εκεί, οι περισσότερες σχετίζονται με το …δουλεμπόριο «μαύρης εργασίας«.

Καθώς ο κάθε απελπισμένος διαβάζει τις αγγελίες, αναπτερώνονται οι ελπίδες του, διαμορφώνει μια εικόνα «ευφορίας», πιστεύοντας ο ίδιος ότι «δουλειές υπάρχουν και μόνο οι τεμπέληδες μένουν άνεργοι«.

Αμ, δε!..

Αν ο καθένας κοιτάξει προσεκτικότερα τα τηλέφωνα που καταγράφονται για επικοινωνία (με «διεθνείς οίκους«!!!), θα δει ότι σχεδόν όλα, έχουν ίδια τα πρώτα 6 νούμερα. Αλλάζουν μόνο τα τέσσερα τελευταία. Πρόκειται δηλαδή, για τους ίδιους απατεώνες, που εμφανίζονται με διαφορετικά πρόσωπα, προκειμένου να προσελκύσουν μεγαλύτερο «κύκλο» ενδιαφερομένων.

Κάπως έτσι, γελάει πικρόχολα ο κάθε πικραμένος με την περίπτωση της οδού «Λιοσίων 104», όπου μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, συνωστίζονται καθημερινά δεκάδες άνεργοι, περιμένοντας στην ουρά (σε κοινή θέα) μέχρι να μπουν στο κτίριο της υποτιθέμενης επιχείρησης και να υποστούν το μαρτύριο της ακρόασης. Συνήθως, η «πρόσληψη» γίνεται με ποσοστά επί των πωλήσεων, ενώ αντικείμενο προς πώληση είναι (μεταξύ άλλων) ορισμένες συσκευές – τενεκέδες, που όταν μπαίνουν στην πρίζα, μειώνουν (άκουσον – άκουσον) την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάποια από τις πολλές περιπτώσεις «μαύρης» εργασίας, μια (υποτίθεται) κοινωφελής οργάνωση, προσλαμβάνει ανέργους, δοκιμαστικά για έναν μήνα. Εργο τους είναι να μαζεύουν συνδρομές και εισφορές για την «κοινωφελή» οργάνωση. Πάντα ταύτα, με την προϋπόθεση ότι – κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου – ο υπό πρόσληψη άνεργος θα αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της οργάνωσης, εξασφαλίζοντας μεγάλο αριθμό συνδρομών και εισφορών μέσω της …ζητιανιάς. Αλλά επειδή η απόδοση εργασίας βαθμολογείται από τον «εργοδότη», μετά την παρέλευση ενός μήνα η πρόσληψη δεν πραγματοποιείται. Και επειδή ο πρόσκαιρος συνεργάτης «δεν τα κατάφερε», μένει εντελώς απλήρωτος για τους κόπους στους οποίους είχε υποβληθεί, σε εφαρμογή συμφωνίας που ο ίδιος είχε υποχρεωθεί να υπογράψει εκ των προτέρων.

Κακά τα ψέματα!..

Αν πραγματικά το επιθυμούν οι διωκτικές αρχές, μπορούν άνετα να εξαρθρώσουν κάθε συμμορία που εκμεταλλεύεται τον άμοιρο κοσμάκη. Το ζητούμενο είναι αν θέλουν πραγματικά να το κάνουν.

Επιχειρώντας, πάντως, να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, αν προσεγγίσουμε το θέμα από την αισιόδοξη πλευρά, οφείλουμε να δεχτούμε ότι – επιτέλους – έγινε μια αρχή.

Και για να μην καταλογίζουμε ολόκληρη την ευθύνη στην πολιτεία και τους θεσμοθετημένους φορείς, καιρός είναι να συνδράμουν και οι πολίτεν, αναλαμβάνοντας τις δικές τους ευθύνες. Σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, αντί να πέφτουν θύματα, έχουν χρέος να καταγγέλλουν ανώνυμα ή επώνυμα τα περιστατικά, καλώντας το πενταψήφιο νούμερο 11012 ή αποστέλλοντας μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr, της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Διαφορετικά, το κακό θα διαιωνίζεται και τα θύματα θα πληθαίνουν.

 

Related posts