Υστατο «χαίρε» στον Ιωάννη Ζούμπο…

Υστατο «χαίρε» στον Ιωάννη Ζούμπο…

Υστατο «χαίρε» στον Ιωάννη Ζούμπο

Εφυγε από τη ζωή ένας δυναμικός 

παράγων του Ευρυτανικού χώρου

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το πρωί (Δευτέρα 16 Μαρτίου) ο Ιωάννης Ζούμπος. Στη μνήμη όλων, θα παραμείνει ως ένας καλός φίλος, ένας αγωνιστής του Ευρυτανικού χώρου, ένας παράγων δυναμικός, δραστήριος και αεικίνητος, με αδιάλειπτη προσφορά στα Ευρυτανικά δρώμενα.

Η κηδεία του, θα γίνει σήμερα (Τρίτη, 17 Μαρτίου), στις 4 το απόγευμα, στη Σταμάτα Αττικής.

Γεννημένος το 1934 στους Δομιανούς Ευρυτανίας, άρχισε από διετίας να αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα υγείας, τα οποία τον τελευταίο καιρό εντάθηκαν.

Φιλόπατρις όσο λίγοι, παρέμεινε για ολόκληρες δεκαετίες στις επάλξεις των αγώνων για την προκοπή της Ευρυτανίας που τόσο αγαπούσε. Για την καταγραφή των λαϊκών παραδόσεων και την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου.

Το πέρασμά του από το διοικητικό συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ενωσης (διετέλεσε για πολλά χρόνια γενικός γραμματέας) αποτέλεσε ένα «μετερίζι» αγώνων, ενώ η «σφραγίδα» της προσφοράς του στα κοινά αποτυπώθηκε ακόμη πιο έντονα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων (διαδέχτηκε τον Ευάγγελο Οικονόμου).

 

Πάντοτε παρών!..

Ακούραστα, έδινε το παρών σε πάμπολλες εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, με διάφορες ιδιότητες (μέλος οργανωτικών ή συντονιστικών επιτροπών, μέλος προεδρείου συνεδριών, εισηγητής).zoumpos-722-3

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που ανέπτυξε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Συνέγραψε αρκετά βιβλία, ενώ κατά καιρούς είχε την επιμέλεια σύνταξης πρακτικών διαφόρων επιστημονικών συνεδρίων…

Υπηρέτησε την επιστήμη ως εκπαιδευτικός, νομικός και οικονομολόγος. Ως εκπαιδευτικός μάλιστα, δίδαξε στο Κολέγιο Αθηνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Πρωταρχική του επιλογή ήταν η συμβολή στην προκοπή της ιδιαίτερης πατρίδας του, των Δομιανών Ευρυτανίας. Πάντοτε δραστήριος, ανελάμβανε το κύριο βάρος για τη λειτουργία του Συλλόγου Δομιανιτών. Είχε μάλιστα την ευθύνη για τη διεύθυνση και την έκδοση της διμηνιαίας Εφημερίδας «Δομιανίτικα Νέα».

Είδε τους αγώνες του να δικαιώνονται στην περίπτωση του μοναστηριού της Παναγίας Δομιανών. Το καθολικό της μονής, τα κελιά και ο περιβάλλον χώρος αναπαλαιώθηκαν και εξωραΐστηκαν, ενώ η Θεία Ευλογία επιβεβαιώθηκε με την μόνιμη παρουσία ενός άξιου ιερομονάχου στις εγκαταστάσεις του μοναστηριού, του πατρός Ηλία

 

Related posts