Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό

Η Ελλάδα στις φλόγες— Πύρινα μέτωπα φωτιάς στον Υμηττό, τη Λακωνία, την Αργολίδα και την Εύβοια.

— Ειδοποίηση για νέο μέτωπο, στην περιοχή Μαλακάσας. 

— Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα.

 

Οχήματα και πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, σπεύδουν στην Εύβοια προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης

Σκληρή μάχη στον Υμηττό…

fotiaΜεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι ανάμεσα στο νεκροταφείο Βύρωνα και τη Λεωφόρου Κατεχάκη. Η δύναμη του αέρα, μετατόπισε  τον πυρήνα της φωτιάς προς την περιοχή Καρέα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, παράλληλα με την κατοικημένη περιοχή.

Οι τεράστιες γλώσσες φωτιάς και τα πυκνά μαύρα σύννεφα καπνού, προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες (όχι μόνο στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών).

Τελικά, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες (εναέριες και επίγειες) από πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, απέφεραν καρπούς, καθώς η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Υπάρχουν ωστόσο επί μέρους εστίες, μέσα στις καμένες περιοχές, οι οποίες κρατούν σε διαρκή εγρήγορση τους Πυροσβέστες. Εξ άλλου δεν μπορεί να αποκλειστεί και το απευκταίο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως ανέφεραν στελέχη της Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής, κατά τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ακούστηκαν διαδοχικοί κρότοι, γεγονός που παραπέμπει στο ενδεχόμενο εμπρηστικής ενέργειας. Να σημειωθεί ακόμη ότι αν και υπήρχαν μηχανισμοί αντιπυρικής προστασίας σε διάφορα σημεία της καμένης περιοχής, δεν λειτούργησαν γεγονός που προκαλεί απορίες. 

 

 

Προληπτικές εκκενώσεις…

Οπως αναφέρουν πληροφορίες έχουν καεί – τουλάχιστον – ένα σπίτι και μία ταβέρνα. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε επίσης η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες

Για προληπτικούς λόγους επίσης εκκενώθηκαν εγκαταστάσεις της Οργάνωσης «Χαμόγελου του Παιδιού», λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.

Με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία τέσσερις πολίτες. Εξάλλου, σε νοσοκομείο έχει μεταφερθεί και ένας πυροσβέστης…

 

Συμφορά στη Λακωνία…

image11Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η πυρκαγιά και στο Φαρακλό Λακωνίας, κοντά στη Νεάπολη. Εκεί η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με τεράστια καταστροφή σε δασική έκταση, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές και σε πέντε αγροικίες. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν χωριά, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στη Νεάπολη.

Στο μεταξύ, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος υποχρεώθηκε να προβεί σε αναγκαστική προσγείωση, με τους δύο πιλότους να είναι καλά στην υγεία τους. Μεταφέρθηκαν όμως προληπτικά σε νοσοκομείο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεκρός είναι ένας 58χρονος τουρίστας, ο οποίος εξέπνευσε ενώ μεταφερόταν στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Ως αιτία θανάτου αναφέρεται το έμφραγμα.

 

Ανεξέλεγκτο μέτωπο στην Εύβοια…

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη Νέας Αρτάκης στην Εύβοια.

Κάποια στιγμή, οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 20 μέτρων από τα σπίτια στο χωρίο Αφράτη. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού, καθώς και ενός οικισμού Ρομά.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ προς ενίσχυση σπεύδουν και άλλες από ΚαρπενήσιΛειβαδιά και Αμφισσα.

 

Φωτιά και στην Μαλακάσα…

Προ ολίγου, η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για μια νέα πυρκαγιά μεταξύ Μαλακάσας και Ωρωπού (περιοχή Μήλεσι), όπου έσπευσαν ήδη 10 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες.

Και καθώς στα μέτωπα της φωτιάς εξελίσσονται πραγματικές μάχες, η Ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για συνδρομή στο τεράστιο πρόβλημα αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας που σαρώνει τη χώρα μας.

Τέλος να επισημάνουμε ότι από μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να μετακινούνται άσκοπα πολίτες κοντά σε μέτωπα της φωτιάς. Διότι αφ΄ ενός προκαλούν επιβάρυνση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και αφ΄ εταίρου δυσχεραίνουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

P.Y.Karpenissiou

Related posts