Ευρυτανικά Μοναστήρια…

Ευρυτανικά Μοναστήρια…

.

Αγνή Παρθένε Δέσποινα!..

.

Ευρυτανικά μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία!

.

Παναγία Προυσιώτισσα, Παναγία Τατάρνας, Στάνας, Δομιανών και τόσα άλλα Ευρυτανικά Μοναστήρια (και Ιεροί Ναοί) είναι αφιερωμένα στην Υπεραγία Θεοτόκο και πιστοποιούν την ευλαβικότητα του Ευρυτανικού λαού.

Κάθε Μοναστήρι και κάθε Ναός, έχουν τη δική τους ιστορία, η οποία – κατά κανόνα – χάνεται στα βάθη των χρόνων.  Μια ιστορία που είναι συνυφασμένη με λαϊκούς ξεσηκωμούς, με όρκους για Ελευθερία ή Θάνατο, με αιματοβαμμένους Εθνικούς Αγώνες

Χιλιάδες πιστοί, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, συρρέουν κάθε χρόνο στο επιβλητικό Μοναστήρι της Προυσιώτισσας, για να προβούν σε κατάθεση ψυχής, να πάρουν δύναμη και Θεία φώτιση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες τις ζωής. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που πραγματοποιούν το τάμα τους και οδοιπορούν πολλά χιλιόμετρα ξυπόλητοι για να καταλήξουν περιδεείς στη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας.

Μέσα σε έναν κατανυκτικό χώρο λίγων τετραγωνικών μέτρων, καθώς οι πιστοί αντικρίζουν την μορφή της Θεομήτορος, αισθάνονται ότι ξεπερνούν τη γήινη υπόστασή τους. Οτι ανεβαίνουν στους Ουρανούς. Εναποθέτουν το βαρύ φορτίο τους, παίρνουν φώτιση και δύναμη για να συνεχίσουν τον μεγάλο αγώνα της ζωής.

.

Στην άλλη άκρη του Νομού, με θέα την πανέμορφη λίμνη των Κρεμαστών, ένα νεόδμητο Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Ταταρνιώτισσα. Στον Ιερό αυτό χώρο, έχει μεταφερθεί η Θαυματουργός Εικόνα από το παλιό μοναστήρι, το οποίο είχε γνωρίσει πολλές φυσικές καταστροφές και λεηλασίες από αλλόθρησκους κατακτητές. Τώρα πια, το παλιό μοναστήρι βρίσκεται στο βάθος της λίμνης Κρεμαστών.

Η Παναγιά η Στάνα, σκορπίζει την Ευλογία της από τα Επινιανά των Αγράφων, με το καθολικό του Μοναστηριού να είναι χτισμένο στην εσοχή ενός πελώριου σχισμοειδούς φυσικού τοπίου, ενώ, στην βορειοανατολική πλευρά του Νομού, η Παναγία των Δομιανών, υποδέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι ευλαβικά προσκυνούν τη Χάρη της…

 

Το βίντεο που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στα Ευρυτανικά Μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Θεοτόκο:

 

 

Related posts