«Είμαστε ακόμα ζωντανοί»!

«Είμαστε ακόμα ζωντανοί»!

.

Με επιτυχία το Πανευρυτανικό Αντάμωμα!

Υπό την ασφυκτική πίεση της οικονομικής κρίσης και των συνεπαγόμενων ιδιαίτερα επιβαρυμένων κοινωνικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή (19 Ιουλίου), στην μαγευτική τοποθεσία «Αγιος Κυπριανός» Κλειτσού, το 27ο Πανευρυτανικό Αντάμωμα.

66Νωρίς το πρωί, οι σήμαναν οι καμπάνες στο ξωκκλήσι του Αγίου Κυπριανού, όπου πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία, με προεξάρχοντα τον αεικίνητο και ακούραστο πατέρα Ιλαρίωνα και συλλειτουργούντα τον πατέρα Γεράσιμο.

Στη συνέχεια, όπως προέβλεπε και το πρόγραμμα, οι παρευρισκόμενοι έλαβαν θέσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα και την επιβαλλόμενη (λόγω καλοκαιριού) σκίαση.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Χρήστος Μαρκαντώνης, απηύθυνε προσφώνηση και κάλεσε τους επίσημους προσκεκλημένους να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς.
Κοινό σημείο αναφοράς όλων των ομιλητών ήταν η διατύπωση ευχής να ξεπεραστούν τα πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα μας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Καρπενησίου  Νικόλαος Σουλιώτης αναφέρθηκε στην αγαστή  και συνεχή συνεργασία του Δήμου με την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων (Ο.Ε.Σ.).

.

Η πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Αγγελική Σκοτίδα…

Λαμβάνοντας το λόγο η πρόεδρος της Ο.Ε.Σ. Αγγελική Σκοτίδα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στο Πανευρυτανικό Αντάμωμα, εδώ,   στον Αγιο Κυπριανό ΚλειτσούΕίναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε σε δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ισως αυτή η φορά είναι πιο δύσκολη, όμως οι Ευρυτάνες απέδειξαν ότι ξέρουν να μάχονται στα δύσκολα.

Σε περισσότερο δεινή θέση βρίσκεται η νεολαία μας, διότι καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη βαθιά κρίση αξιών – ηθών καθώς και πολιτισμικών – οικονομικών θεσμών. Ηταν ωστόσο αυτονόητο ότι αυτή η κατάσταση θα μας έβρισκε ενωμένους ως Ευρυτάνες, γύρω από την πολιτιστική μας κληρονομιά, για τη διατήρηση της οποίας εδώ και τόσα χρόνια κάνουμε όλοι τιτάνιες προσπάθειες. Διότι ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι τα βασικά στοιχεία που σήμερα μας οδηγούν και μας εμπνέουν.

Η θητεία μας, ως μέλη διοίκησης της Ομοσπονδίας  καθώς και η ζωή όλων μας είναι μια διαρκής προσπάθεια. Και οι παππούδες , οι γιαγιάδες, οι μανάδες και οι πατεράδες μας, ξέρουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει αυτό. Από εκείνους αντλούμε θέληση και δύναμη. Αφού μπόρεσαν εκείνοι, μέσα σε τόσες αντιξοότητες, να διατηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τότε μπορούμε και εμείς να μη σταματήσουμε να υπάρχουμε. Διότι αυτή είναι η δική μας η φωνή. Αυτή είναι η δική μας αλληλεγγύη.

Διότι μέσα από διάφορες κοινωνικές μας δράσεις, συνεχίζουμε να δίνουμε το στίγμα μας. Συνεχίζουμε να υπάρχουμε ως Ευρυτάνες, περήφανοι και δυναμικοί. Αυτό είναι το παράδειγμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που τους αφήνουμε».

.

55

.

Πρόταση για Ταμείο Αλληλεγγύης…

Ακολούθως, η πρόεδρος της Ο.Ε.Σ., ορμώμενη από τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, διατύπωσε μια πρόταση ενδιαφέρουσα που προκάλεσε αίσθηση και βρήκε μάλιστα απήχηση:

«Σήμερα, εδώ , αυτή τη στιγμή, να συμφωνήσουμε όλοι, στην ανάγκη δημιουργίας ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για εκείνους τους συμπατριώτες μας που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα, με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου,  την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και τον Δήμο Αγράφων.

Θα σας παρακαλούσαμε να σκεφτείτε την πρόταση και να μας αποστείλετε (είτε στην Ο.Ε.Σ., είτε στους αντίστοιχους φορείς) μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή τηλεφωνικής επικοινωνίας, όλους εκείνους τους συμπατριώτες που γνωρίζετε ότι χρειάζονται στήριξη.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Πολιτισμός, πρώτα και πάνω απ’ όλα, σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

.

Συσπείρωση των Ευρυτάνων…

Στη συνέχεια η κα Σκοτίδα επέμεινε στην ανάγκη συσπείρωσης των Ευρυτάνων καθώς και στην οικονομική κρίση που δυσχεραίνει το έργο, τόσο της Ο.Ε.Σ., όσο και των πολιτιστικών συλλόγων της Ευρυτανίας:

«Μέσα από τη διοργάνωση (σε ετήσια βάση) του Πανευρυτανικού Ανταμώματος, μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναβρούμε φίλους και γνωστούς,  να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και να σμίξουμε  στα πάτρια εδάφη της Ευρυτανικής γης. 

Η συγκεκριμένη διοργάνωση της Ο.Ε.Σ  συμπεριλαμβάνεται στη γενικότερη προσπάθειά της  για συσπείρωση του απόδημου Ευρυτανικού στοιχείου, για διατήρηση της Ευρυτανικής  παράδοσης και κουλτούρας,  σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το  καθήκον μας επιτάσσει , να αντισταθούμε στην επίθεση της πολιτισμικής και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όλοι όσοι υπηρετούμε τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του λαού μας.

77Οι πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και η Ομοσπονδία, περνάνε μια δύσκολη φάση. Η οικονομική κρίση τους έκανε να έχουν άδεια ταμεία και για το λόγο αυτό αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Στην καλύτερη περίπτωση οι βασικές ανάγκες λειτουργίας των πολιτιστικών μας φορέων, καλύπτονται από εισφορές μελών των διοικητικών συμβουλίων».

.

Η σκυτάλη στους νέους!..

Η ίδια συνέχισε: «Από τον Αγιο Κυπριανό Κλειτσού, ανακοινώνουμε την πρόθεση μας, για συλλογή υλικού, προκειμένου να γίνει  έκθεσης Ευρυτανικής φωτογραφίας με θέματα σχετικά με την ιστορία, την καθημερινή ζωή, τα αναμνηστικά στιγμιότυπα και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του τόπου μας.

Η σκυτάλη πρέπει να δοθεί στη νέα γενιά. Οφείλουμε να προσεγγίσουμε τη νεολαία, ώστε να υπάρξει ανανέωση σε όλες τις πτυχές των εκδηλώσεών μας.

Εχουμε χρέος να δούμε τη πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τα δικά τους μάτια».

.

Επιβράβευση προσφοράς για τον Ηλία Ντζιώρα…

Στο πλαίσιο του Πανευρυτανικού Ανταμώματος, η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, ανακοίνωσε την βράβευση δύο ξεχωριστών προσωπικοτήτων του Ευρυτανικού χώρου, για την πολυετή ανιδιοτελή προσφορά τους στον τόπο.

Τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ηλίας Ντζιώρας και η πρώην υπουργός Κέλλυ Μπουρδάδα.

Για την βράβευση του καθηγητή Ηλία Ντζιώρα, κλήθηκε να επιδώσει την τιμητική πλακέτα ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ενώ η αντίστοιχη βράβευση της πρώην υπουργού Κέλλυς Μπουρδάρα (η οποία απουσίασε λόγο σοβαρού κωλύματος) πρόκειται να γίνει προσεχώς στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης κάποιας εκδήλωσης της Ο.Ε.Σ.

Βαθύτατα συγκινημένος, ο πάντοτε ευγενής και μετριόφρων Ηλίας Ντζιώρας ευχήθηκε τα καλύτερα για την Ομοσπονδία, η οποία «πρέπει να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της, καθώς αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό όργανο όλων των πολιτιστικών Συλλόγων  του Νομού». 

.

Χορός και γλέντι…

Υπό τους ήχους του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος του Κώστα Καλαμίδα, έγινε επίδειξη παραδοσιακών χορών. Και αφού τα χορευτικά τμήματα ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους, η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε σε λαϊκό γλέντι, με τους επίσημους προσκεκλημένους να «ανοίγουν» το χορό και να ακολουθούν οι παρευρισκόμενοι Ευρυτάνες.

Το γλέντι συνεχίστηκε με αστείρευτο κέφι μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ παράλληλα έγινε λαχειοφόρος αγορά με προσφορά πολλών χρήσιμων αντικειμένων αξίας.

 Από την πλευρά της, η Εφορος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Αγγελική Καλύβα απαθανάτιζε έως και την τελευταία στιγμή κάθε στιγμιότυπο ενώ ο βοηθός ταμίας Δημήτριος Κουζής συνέβαλε τα πλείστα από το δικό του πόστο ευθύνης.

.

Εκλεκτές παρουσίες στο Αντάμωμα…

Μεταξύ αυτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων κι έδωσαν το «παρών» στο Πανευρυτανικό Αντάμωμα ήταν:

Οι  σεβαστοί πατέρες Ιλαρίων και Γεράσιμος, ο βουλευτής Ευρυτανίας  Θωμάς Κώτσιας, ο δήμαρχος Καρπενησίου  Νίκος Σουλιώτης, ο δήμαρχος Αγράφων  Θεόδωρος Μπαμπαλής, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παρευρέθησαν η  Αικατερίνη Καλαντζή εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Στέρεας Ελλάδος Μπακογιάννη (διάβασε χαιρετιστήρια επιστολή του), ο περιφερειακός σύμβουλος  Λάμπρος Τσιτσάνης , ο αντιδήμαρχος Καρπενησίου  Ταξιάρχης Κουτρομάνος, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ  Σοφία Ζαλοκώστα, ο πρώην δήμαρχος Αγράφων και δημοτικός σύμβουλος Ευάγγελος Κατσιφός, ο πρώην πρόεδρος της Ο.Ε.Σ και δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων  Γιώργος Καββαδίας,ο δημοτικός σύμβουλος  Παναγιώτης Παπαδογούλας, ο δημοτικός σύμβουλος  Δημήτριος Κεραμάρης, η δημοτική σύμβουλος Φουρνάς και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς  Γεωργία Γκαρίλα, ο πρώην δήμαρχος Φουρνάς  Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο επίτιμος αρεοπαγίτης  Ελευθέριος Μάλλιος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «το Βελούχι»  Λώρα Νίξον-Νικοπούλου, ο  Ηλίας Ντζιώρας εκπροσωπώντας το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσειακό Κέντρο «Εύρυτος» και την Πανευρετανική Ενωση, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βράχας  Σωτήριος Ακρίβος και ο πρώην αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κωνσταντίνος Καρβέλης.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων. Μεταξύ αυτών που εκπροσωπήθηκαν ήταν οι σύλλογοι: Φουρνιωτών Φθιώτιδας «Το Ζαχαράκι», Φουρνιωτών Αθήνας ο «Λεπενιώτης», Κλειτσιωτών Φθιώτιδος, Βράχας, Ευρυτάνων νομού  Μαγνησίας, Τριποταμιτών, Μαυρομάτας καθώς και ο Σύνδεσμος Ευρυτάνων Φθιώτιδος,

Εκπροσωπήθηκε επίσης, η χορωδία Καρπενησίου Antonio Vivaldi (Δημήτριος Τσιάμης), καθώς και το ξενοδοχείο «Ελβετία» (Ξένη Μαντζούφα).

.

Ευχαριστίες στους συντελεστές…

Από πλευράς διοργανωτών, διατυπώθηκαν ευχαριστίες  σε όσους συνέβαλαν   στη επιτυχή διενέργεια του Ανταμώματος.

Συγκεκριμένα, αποδέκτες των ευχαριστιών ήταν:

— Ο Δήμος Καρπενησίου  και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Νίκος Σουλιώτης και η πρόεδρος της   ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ  Σοφία Ζαλοκώστα για την χορηγία και την ένταξη του Ανταμώματος στο πρόγραμμα των Γιορτών Δάσους 2015

—Η πρόεδρος (Γεωργία Γκαρίλα) καθώς και τα μέλη διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Φουρνάς για την πολύτιμη βοήθειά τους, ιδιαίτερα μάλιστα για τη διάθεση ενός λεωφορείου, που διευκόλυνε τη μεταφορά επισκεπτών στο χώρο του Ανταμώματος.

— Οι Σύλλογοι: Βράχας, Κλειτσιωτών Φθιώτιδος, Φουρνιωτών Φθιώτιδος καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φουρνιωτών Αθήνας Πέτρος Τσέλιος για την προσφορά και το έργο τους.

— Τα νέα παιδιά που ζουν μόνιμα στην περιοχή αυτή της Ευρυτανίας, και προσπαθούν κα κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις μας

— Τους μουσικούς και τα χορευτικά τμήμα του Συλλόγου  Κλειτσιωτών Φθιώτιδος και του Συνδέσμου Ευρυτάνων Φιώτιδας,  που παρ’ όλες τις αντιξοότητες εμπλούτισαν το πρόγραμμα του Πανευρυτανικού Ανταμώματος και κατέπληξαν με το χορευτικό τους ταλέντο.

— Οι χορηγοί επικοινωνίας (Prasia@online και evritos.gr), οι Εφημερίδες τα «Ευρυτανικά  Νέα», «Ευρυτανικός παλμός, και το «Ράδιο Καρπενήσι».

— Την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας και ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Φουρνάς.

 

22

Related posts