Αδιαχώρητο στην εκδήλωση της Ο.Ε.Σ.

Αδιαχώρητο στην εκδήλωση της Ο.Ε.Σ.

OES_2

Αδιαχώρητο στην εκδήλωση της Ο.Ε.Σ.

Μέσα σε πνεύμα  ενότητας, σύμπνοιας και σύγχρονης αντίληψης, η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή (15 Φεβρουαρίου) την προγραμματισμένη χοροεσπερίδα της, κατά τη διάρκεια της οποίας τηρήθηκε – παράλληλα – το έθιμο της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Η όλη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία Ευρυτανικών συλλόγων,  στο κέντρο διασκέδασης «Αγρίμια«, όπου πραγματικά προέκυψε το αδιαχώρητο. 

Δικαιώθηκαν έτσι οι κόποι της προέδρου της Ομοσπονδίας Αγγελικής Σκοτίδα και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου, που είχαν καταβάλει

μεγάλες προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Η τεράστια αίθουσα του κέντρου ήταν κατάμεστη από ενθουσιώδεις συμπατριώτες, που απολάμβαναν γνήσια παραδοσιακά τραγούδια.

Την παράσταση, πάντως, έκλεψε με την ευάριθμη παρουσία της η Ευρυτανική Νεολαία,  η οποία λικνιζόταν ως αργά το βράδυ  στην πίστα. Η λαχειοφόρος αγορά ήταν πλούσια, με πολλά και καλά δώρα. Η ορχήστρα εξαιρετική. Στο τραγούδι, ο Στέφανος Κόπανος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ο.Ε.Σ. καθώς και ο αδερφός του Τάσος, μάγεψαν το κοινό. Ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία της Ειρήνης Μανωλά (της οικογένειας Κονιτοπούλου – Λεγάκη) η οποία τραγούδησε αφιλοκερδώς (φιλική συμμετοχή), δίνοντας μια άλλη νότα στην εκδήλωση, ερμηνεύοντας γνωστά νησιώτικα τραγούδια. 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο χορευτικό τμήμα  Γυναικών της Αδελφότητος Γρανιτσιωτών Ευρυτανίας, το οποίο λειτουργεί  υπό της οδηγίες της δασκάλας Λένας Γερονίκου και με την συμμετοχή του κατέπληξε τους παρευρισκομένους.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο ακούραστος και πάντα παρών σε Ευρυτανικές εκδηλώσεις πατήρ Δημήτριος Σκόνδρας, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Καραβίδας τους οποίους οι διοργανωτές ευχαρίστησαν δημοσίως. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αριστείδης Τασιός

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπεριφερειάρχης Αριστείδης Τασιός, μίλησε  με θερμά λόγια  για το σπουδαίο  έργο  που επιτελεί η Ομοσπονδία  και συνεχάρη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές που έπληξαν την Ευρυτανία κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, και επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια  υπουργεία για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση. Ειδικά για τον δήμο Αγράφων, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη εγκεκριμένο ποσό οκτώ εκατομμυρίων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων.

Ο βουλευτής Θωμάς Κώτσιας

Από την πλευρά του, ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας Θωμάς Κώτσιας, αφού εξήρε το  έργο της  Ο.Ε.Σ. και συνεχάρη τη διοίκησή της για την πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση, επεσήμανε την προσοχή του στο γεγονός ότι η Ομοσπονδία, εν μέσω της μεγάλης κρίσης  που περνά ο τόπος , καταφέρνει μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας  τόσο με τους συλλόγους όσο και με άλλους φορείς, να αναδεικνύει τα έθιμα του τόπου μας, προσπαθώντας να τα μεταλαμπάδευση στους νέους.

Επ αυτού, είπε ότι και ο ίδιος  προσδοκά στη συστράτευση και δραστηριοποίηση των συλλόγων, δηλώνοντας θα είναι πάντα διαθέσιμος για ανοικτή συνομιλία και συνεργασία. Συνάμα, επικρότησε την πρωτοβουλία της Ο.Ε.Σ. για το κάλεσμα που απηύθυνε προς όλους τους δυναμένους Ευρυτάνες να συνδράμουν το έργο των αρχών, στο πλαίσιο του εθελοντισμού, και προέτρεψε τον κόσμο να ανταποκριθεί και να βοηθήσει συσπειρωμένος την ιδιαίτερη πατρίδα μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει.

OES_4

Λόγω αδυναμίας τους να παραστούν, ο δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής και ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, έστειλαν μηνύματα με χαιρετισμούς και ευχές για ευόδωση των στόχων της Ομοσπονδίας.

Η πρόεδρος Αγγελική Σκοτίδα 

Στην ολιγόλεπτη ομιλία της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγγελική Σκοτίδα, διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι η στενή συνεργασία μεταξύ φορέων με κοινά ενδιαφέροντα που αποσκοπούν στο καλό της γενέτειρά μας, θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

«Βάσει των καταστατικών διατάξεων της Ο.Ε.Σ., τόνισε, σκοπός της είναι η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής των κατοίκων της Ευρυτανίας, η προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και – τέλος – η συνεργασία με φορείς και συλλόγους, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας«. Και συνέχισε η ίδια ως εξής:

«Η πορεία της Ο.Ε.Σ. είναι σαφής, δημιουργική και αρωγός προς την περιοχή μας και τους συλλόγους. Από την πλευρά τους και οι σύλλογοι, είναι πρωταγωνιστές στον τόπο τους. Η σχέση αυτή, πρέπει να είναι ουσιαστική και αμφίδρομη. Πιστεύουμε στο συντονισμό και την κοινή δράση όλων, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το καλό της Ευρυτανίας. Θεωρώντας ότι επιβάλλεται να προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, σε ότι αφορά στο Νομό μας, δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε διαρκώς σε μια κοινή προσπάθεια. Κι’ αυτό θα επιτευχθεί όχι με εθιμοτυπικές συσκέψεις αλλά με διαρκή επαφή, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, κατάθεση σκέψεων, απόψεων και προτάσεων, που θα μπορούν να δρομολογήσουν μια άλλη πορεία, τόσο αναγκαία σήμερα για τη Ευρυτανία μας. Ετσι, θα εδραιωθεί μια εικόνα αλλαγής, εμπιστοσύνης, προοπτικής και δημιουργίας. Θα βρουν εφαρμογή οι πρωτοβουλίες και θα αναπτυχθούν οι δράσεις που κρίνονται αναγκαίες, ούτως ώστε η Ομοσπονδία, μαζί με τους συλλόγους, να συνεχίσει ένα έργο αντάξιο των καταστατικών της σκοπών, του πολιτισμού, της δημιουργικής της πορείας και της σημαντικής δυνατότητας των μελών της».

Κλείνοντας, επισήμανε τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των πολιτισμικών φορέων, σε σχέση με τα προβλήματα και τις κοινωνικές ανάγκες που επέφερε η οικονομική κρίση, ενισχύοντας την αλληλεγγύη προς όλους και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες της  Ευρυτανίας. Επέστησε την προσοχή στην ανάγκη καταγραφής και ανάδειξης των αξιών του πολιτισμού μας, με ενδυνάμωση του εθελοντισμού,  ενότητα και ανάπτυξη διαλόγου με φορείς και πολίτες, έτσι ώστε να γίνουν αποτελεσματικότερες οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας.

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν: Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κατερίνα Καλαντζή και Λάμπρος Τσιτσάνης, η δημοτική σύμβουλος Καρπενησίου Γεωργία Γκαρίλα ως εκπρόσωπος του δημάρχου Νικολάου Σουλιώτη, οι αντιδήμαρχοι Αγράφων Θεόδωρος Κατσιάδας και Βασιλική Φεγκούλη, ο πρώην δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Αγράφων Θανάσης Σταμούλης.

Παρόντες επίσης ήταν, ο Ευρυτάνας παραολυμπιονίκης Χρήστος Ταμπαξής, ο Ευρυτάνας δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης Γιώργος Μουρτζιάπης, ο πολιτευτής Π. Βλάχος, ο πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ηλίας Λιάσκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων Εμμανουήλ Πατεράκης, ο πρόεδρος των Πανθεσαλικών Σωματείων Στέφανος Κούτρας, καθώς και πολλοί πρόεδροι ή εκπρόσωποι φορέων και σωματείων του Ευρυτανικού χώρου. 

Ευχαριστίες της Ομοσπονδίας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η διοίκηση της Ομοσπονδίας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία της. Ευχαρίστησε επίσης τους χορηγούς και συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις των αδελφών Κουτρομάνου (για το τυρί), αδελφών Μαυραγάνη (για τα λουκάνικα) το «Παραδοσιακό» (για τις πίτες) και την οικογένεια Κόκκαλη από το Αγρίνιο (για τις χειροποίητες πίτες).

OES_6

Related posts